hygiene24

Schoonmaakcongres: goed schoon voorkomt veel ellende

Ten overstaande van negentig belangstellenden uit de zorg en de schoonmaak, hield zorginstelling ’s Heeren Loo donderdag 8 juni in Apeldoorn een uniek congres over schoonmaak. “Goed schoon voorkomt veel ellende.”

Linda van der Meij, teammanager Ontwikkeling bij ‘s Heeren Loo, is projectleider van het schoonmaakcongres. “Het idee is ontstaan op een tweedaagse van het management van de afdeling Facilitair in het najaar van 2016. Daar zijn we vooral bezig geweest met ontwikkelingen in zorg en de gevolgen daarvan voor de ondersteuning, zoals facilitair. Onderwerp daar was onder andere innovatie in het facilitaire vak.” Daar trokken ze de conclusie dat er binnen de zorg weinig ruimte wordt gemaakt voor innovatie. “Terwijl dat ons en de zorg enorm kan helpen.”

Pieter Vergroesen van de Raad van Bestuur van ’s Heeren Loo: “De regels en eisen rondom hygiëne zijn best streng, maar dat is alleen maar goed. Het inspireert ons om nieuwe dingen te bedenken.”

Insteek gedeeld met leveranciers in de schoonmaak

’s Heeren Loo, dat mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, wil daarvoor samenwerken, stelt Van der Meij. “Met andere zorginstellingen proberen we uit de concurrentiehouding te stappen en samen te kijken hoe kunnen we het beter doen.” Die insteek werd gedeeld met schoonmaakleveranciers. “’s Heeren Loo is een grote opdrachtgever en er wordt eigenlijk heel weinig van elkaar geleerd door onze toeleveranciers. Er wordt weinig kennis gedeeld om het samen beter te doen. Zo is het idee voor dit schoonmaakcongres ontstaan en dit werd positief ontvangen. We willen op deze manier onze leveranciers en partners aan te sporen tot meer kennisdeling en samenwerking naar ons als opdrachtgever, maar ook als gezamenlijke opdrachtnemers. Ondanks dat wij ons realiseren dat de concurrentie hevig is en dit soms ook in de weg van een dialoog staat.”

Belang van schoonmaak voor de zorg

Van der Meij trad op als spreekstalmeester. Zij kondigde Pieter Vergroesen, lid van de Raad van Bestuur van ’s Heeren Loo, aan. Die besprak het belang van schoonmaak voor de zorg. “Niet schoon is niet gastvrij. Schoon is dus relevant voor de manier waarop onze cliënten, maar ook medewerkers en familieleden van cliënten de woonomgeving beleven. Als het niet schoon is, komt het over alsof we er geen aandacht aan hebben besteed. De volgende vraag is dan al gauw: hebben we wel aandacht voor de cliënten? De regels en eisen rondom hygiëne zijn best streng, maar dat is alleen maar goed. Het inspireert ons om nieuwe dingen te bedenken. Kortom: goed schoon voorkomt veel ellende. Voor bewoners, maar ook voor medewerkers.”

Inzet van technologie op één in facilitair management

Victor van Hooijdonk, directeur van VFM Facility Experts, ging de facilitaire trends bij langs. Hij noemde tijd- en plaatsonafhankelijk werken, waardoor er op kantoor minder vierkante meters schoon te maken zijn. Maar hij had het ook over het  compleet uitbesteden van facilitair management aan een externe dienstverlener. “Die integrale contracten zie je meer en meer. Daarbij merk je dat inhoudelijke kennis, van bijvoorbeeld een vak als schoonmaak, bij een opdrachtgever verdwijnt. Daarnaast kiest toptalent in facilitair management vaker voor dienstverleners, dan voor opdrachtgevers.” Kostenreductie is jarenlang hét topic geweest bij opdrachtgevers. “Maar dat is het nu niet meer. Op één staat nu de inzet van technologie, gevolgd door circulariteit en duurzaamheid.” Meer trends kwamen voorbij. Zoals die van één facilitair team bij een opdrachtgever. “Eneco is daar een mooi voorbeeld van. Ongeacht wie de dienstverlener is, ze hebben allemaal als focus de dienstverlening aan de eindklant.”

Ongeveer 90 belangstellenden uit de zorg en de schoonmaak hoorden onder andere de bijdrage van Paul Harleman van Vileda: “Digitalisering in schoonmaak neemt toe.”

Schoonmaakaanbesteding bevordert samenwerken

Hij liet vervolgens de vruchten zien van samenwerking bij luchthaven Schiphol. Daar had VFM samen met Schiphol een schoonmaakaanbesteding in de markt gezet die samenwerking op basis van prestatie-indicatoren bevordert. Onder het motto ‘beter samenwerken, is langer blijven’. Op 1 april 2016 traden de schoonmaakcontracten met ISS, Asito, Hago en G. Raggers in werking. “We hebben daar collectieve kpi’s geformuleerd. Als één van de partijen niet meedoet, heeft dat invloed op alle vier partijen.” Daar zitten collectieve bonussen aan vast. De vier schoonmaakbedrijven werken onder andere samen bij het overnemen van personeel, het inkopen van opleidingen, duurzaamheid en gastvrijheid. En natuurlijk in het dagelijks schoonmaken van de terminals. “Het vergt moed om het eigen belang los te laten. Maar als je het loslaat, levert het op termijn een betere kwaliteit aan schoonmaakdienstverlening op. Dat is pure winst.”

Wat als robots ons de baas worden?

Paul Harleman van business development & applicatie van Vileda Professional  en columnist van Service Management nam de bezoekers in rap tempo mee langs de digitale ontwikkelingen. “Slimme aan internet verbonden producten, zoals een koelkast of een schrobzuigmachine, worden verbonden aan je smartphone of tablet. En zo krijg je een internet of everything.” Hij liet een brug zien die 3D-geprint wordt, maar bracht ook de ontwikkelingen in holografie onder de aandacht. “Zo kun je met elkaar vergaderen, zonder dat je fysiek bij elkaar bent.” Harleman sprak ook over de nadelen van digitalisering. “Het kan leiden tot een zekere desocialisatie en een schermverslaving. En, als robots ons werk overnemen, hoe moeten we dan de verdeling van inkomen verzorgen? Daarnaast spelen onderwerpen als veiligheid en privacy. Wat als robots ons de baas worden?”

Digitalisering van het managen van schoonmaak

Harleman ziet ook in de schoonmaak de digitalisering toenemen. “Ik onderscheid drie ontwikkelingen. Eén impact is het voorkomen van vuil. Bijvoorbeeld door een slimme entreemat die ervoor zorgt dat de schoenzolen volledig worden gereinigd. Twee is de digitalisering van de schoonmaak zelf. Diversey, Cleanfix en Nilfisk hebben allemaal of komen met een gerobotiseerde schrobzuigmachine. Het waarom is logisch. Robots leveren een betere, constante kwaliteit. Mensen moet je trainen en motiveren. Arbeid is vaak de grootste kostenpost en mensen kunnen niet 24 uur keer 7 dagen werken.” Als laatste noemde Harleman de digitalisering van het managen van schoonmaak. “Denk aan software waarmee je een inventarisatie van ruimtes kan maken en de calculatie van de schoonmaakkosten kan doen. Maar ook aan personeelsplanning en realtime communicatie met schoonmakers. Tegenwoordig zien we zelfs al tablets op de werkwagen verschijnen.”

Suzanne Verheijden, programmamanager innovatie: “Brainstormen betekent veel ideeën opperen. Ga voor kwantiteit. Toon lef om een raar idee te verzinnen.”

Readmore: chirurgische mondmaskershygiene24

Powered by GroupSpaces · Terms · Privacy Policy · Cookie Use · Create Your Own Group