hygiene24

Chemische reinigingsmiddelen: noodzakelijk kwaad of zinloos gevaar?

In allerlei onderzoeken wordt continu gewezen op de gevaren van schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. Zo zouden schoonmakers een grotere kans hebben op neurologische aandoeningen, zou schoonmaken hetzelfde effect op de longen hebben als het roken van 20 sigaretten per dag én het zou zelfs de kans op obesitas bij kleine kinderen vergroten. Moeten we chemische reinigingsmiddelen dan maar helemaal verbannen? Of is het een noodzakelijk kwaad, waar we gewoon op een goede en bewuste manier mee om moeten gaan?
Zorg kampt met schreeuwend tekort aan mondkapjes, handschoenen en ...

Dit trendartikel verscheen in de bedrijvengids van Service Management. In het digimazine vindt u niet alleen een overzicht van alle schoonmaakbedrijven, maar ook negen andere trendverhalen.

Het kan nog erger: onlangs werd in de media bericht over een Spaanse vrouw die was overleden door het schoonmaken met een mengsel van ammoniak en bleek. De chemische dampen die daarbij ontstonden, werden de vrouw helaas fataal. Nu hopen wij natuurlijk van harte dat professionele schoonmakers deze fout nooit zullen maken, maar feit blijft: veel schoonmaakmiddelen bevatten gevaarlijke chemische stoffen.En dat is zowel in de particuliere, als in de professionele schoonmaakmarkt het geval.

Chemie kan nuttig, efficiënt én duurzaam zijn

Chemie is werkelijk overal te vinden, niet alleen in schoonmaakmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan fotosynthese bij planten of het verteren van voedsel in ons eigen lichaam: ook dat zijn vormen van chemie. Chemie is dus niet per definitie slecht of gevaarlijk.

Het gebruik van chemie in de schoonmaak kent ook tal van voordelen. Zo zorgt chemie ervoor dat er minder (menselijke) kracht nodig is om een oppervlak schoon te krijgen, evenals minder (warm) water. Mits chemie goed wordt toegepast, kan het dus heel nuttig, efficiënt en zelfs duurzaam zijn.

Voorzichtigheid geboden

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Want je kunt niet om het feit heen dat chemische stoffen inderdaad zeer gevaarlijk kunnen zijn. Vooral als schoonmakers zich niet bewust zijn van de gevaren en niet op de juiste manier te werk gaan, kunnen ze zichzelf en anderen iets aandoen. Dat laat het voorbeeld van de onfortuinlijke Spaanse vrouw wel zien. Naast dit soort extreme situaties, kunnen ook ‘mildere’ gevaren de kop op steken, zoals irritatie van de ogen, longen, luchtwegen of huid, soms zelfs met brandwonden tot gevolg. Voorzichtigheid is dus geboden. Het begint allemaal bij het bewustzijn van de schoonmaker: als hij zich bewust is van de gevaren, zal hij een stuk voorzichtiger te werk gaan.

Volg altijd de instructies op

Werken jouw medewerkers of jijzelf met chemische stoffen? Creëer ten eerste dus dat bewustzijn over de risico’s van de gevaarlijke stoffen. Je kunt het niet vaak genoeg benoemen.

Verder is het belangrijk om altijd de gebruiksvoorwaarden en instructies van de fabrikant op te volgen. Deze staan meestal op het etiket. Wordt er bijvoorbeeld genoemd met hoeveel water het middel aangelengd moet worden? Houd je hier strikt aan.

Daarnaast is het zaak om de ruimte waar het middel gebruikt wordt, goed te ventileren. Zelfs als een middel voldoende verdund is, kan het onprettig zijn om de dampen in te ademen.

Als laatste zijn persoonlijke beschermende middelen belangrijk. Denk hierbij aan mondkapjes, schorten en natuurlijk handschoenen. In België is het al verplicht om de beschermende kleding beschikbaar te stellen.

We hoeven niet automatisch bang te zijn voor alles wat met chemie te maken heeft. Zo zijn chemische reinigingsmiddelen ook niet per definitie slecht of levensgevaarlijk, zolang de gebruiker zich maar bewust is van de risico’s en er op een verstandige manier mee omgaat. Alleen dan is het gebruik van chemie in de schoonmaak een goede zaak: efficiënt én veilig.


hygiene24

Powered by GroupSpaces · Terms · Privacy Policy · Cookie Use · Create Your Own Group